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This memorandum memorializes that the Fretwell Legal Interpretation (Sept. 18, 1995) was
rescinded as of July 23, 2023.! The Office of the Chief Counsel rescinded this Legal
Interpretation because it is no longer necessary due to subsequent updates to FAA regulations.
The Fretwell Legal Interpretation found that a flight instructor only needs to hold a third class
medical certificate when they are acting as pilot in command or as a required flight crewmember.
However, after the Fretwell Legal Interpretation was published, § 61.23 was amended in April
1997 to clarify when a flight instructor must hold a medical certificate or driver’s license, as
applicable. Therefore, the Fretwell Legal Interpretation is no longer valid and may not be relied
upon for any purpose. If you require further assistance, please contact my staff.

! See Public Aircraft Logging of Flight Time, Training in Certain Aircraft Holding Special Airworthiness
Certificates, and Flight Instructor Privileges, 88 FR 41194 (June 23, 2023). This Notice of Proposed Rulemaking
(NPRM) rescinded the Fretwell Legal Interpretation 30 days after the NPRM’s publication in the Federal Register.



September 18, 1995

E.V. Fretwell

Dear Mr. Fretwell:

Thank you for your letter of March 17, 1995, to the Federal
Aviation Administration (FAA) regarding the medical
requirements for a certificated flight instructor.

Flight instructor eligibility requirements are in Section
61.183 of the Federal Aviation Regulations (FARs) (14 C.F.R.
Part 61, Section 183). FAR Section 61.183, however, does not
address medical certification requirements. Lt has beeny and
continues to be, the iInterpretation of the FAA to require a
third class medical certificate for a certificated flight
instructor who is acting as pilot in command or as.a required
Tlight crewmember while giving flight instruction. A
certificated flight instructor who is not acting as pilot iIn
command or as a required flight crewmember.while giving flight
instruction need not possess a valrd medical certificate.
(See Attachment, Part 61 Certification Bulletin No. 81-2).

Section 61.19(d)(1) of the FAR (14 C.F.R. Part 61, Section
19(d) (1)) states, iIn pertinent part, that a flight iInstructor
certificate i1s effective only while the holder has a current
pilot certificate and a medical certificate appropriate to the
pilot privileges being exercised. (Emphasis added)

The FAA has determined that the compensation a certificated
flight instructor receives for flight instruction is not
compensation for prleting the aircraft but is rather
compensation for the instruction. A certificated flight
instructor who 1s acting as pilot in command or as a required
Tlight crewmember and receiving compensation for his or her
flight instruction is exercising only the privileges of a
private pilot. A certificated flight instructor who is acting
as pilot 1n command or as a required flight crewmember and
receiving compensation for his or her flight instruction is
not carrying passengers or property for compensation or hire,
nor iIs he or she, for compensation or hire, acting as pilot in
command of an aircraft. Therefore, since a certificated
flight instructor who is acting as pilot in command or as a
required flight crewmember and receiving compensation for his
or her flight instruction is exercising the privileges of a
private pilot, he or she only needs to hold a third class
medical certificate. In this same regard, the FAA has
determined that a certificated flight instructor on board an



aircraft for the purpose of providing flight instruction, who
does not act as pilot in command or function as a required
flight crewmember, is not performing or exercising pilot
privileges that would require him or her to possess a valid
medical certificate under the FARs.

In your letter, you presented the following four different
circumstances and asked what class of medical certificate
would be required:

(1) When giving flight instruction for hire and while
acting as pilot in command;

(2) When giving Tlight instruction for hire but not
acting as pilot in command;

(3) When giving flight instruction without beilng
compensated and not acting as pilot Iin command;_and

(4) When giving flight instruction whileg acting as
pilot in command but not for hire.

Under scenarios (1) and (4) above, a third class medical
certificate is acceptable whether or not the flight
instructor i1s receiving compensation. 'The determining
factor is whether or not the flight Instructor is acting as
pilot Iin command or as a required crewmember. Therefore,
under scenarios (2) and (3) above, a third class medical
certificate would not be necessary since the person is not
acting as pilot in commandgmassuming the flight instructor
is not otherwise a required flight crew member.

In your incoming letter you provided the FAA with two
different interpretations concerning the medical
certification of flight 1nstructors. One was from the Office
of Flight Standards here_dn headquarters and the other was
from the Assistant Chief Counsel®s Office in the Northwest
Mountain.Region. You also included a bulletin from the
Ailrcraft Owners and/Pilots Association (AOPA), which stated
that depending on what region of the United States you reside
in determines:what class of medical certificate is necessary
for fhight instruction. The AOPA bulletin was based on the
two differing interpretations from the FAA. This office has
taken steps to ensure that a consistent interpretation
concerning medical certification for certificated flight
instructors is observed throughout the FAA.

It does not matter where you live in the United States;
medical certification for flight instructors is the same.

A flight instructor only needs to have a third class medical
certificate when he or she is acting as pilot in command or
a required flight crewmember.



We trust the above response will prove helpful to you.

Please contact us if you require any further information in
this regard.

Sincerely,
Donald P. Byrne

Assistant Chief Counsel Regulations
Division






